Tradiční jídla z oblasti
Rakouská kuchyně je ve světě velmi populární. Jenže vídeňský řízek nebo Sachrův dort zná každý. Pokusím se přiblížit delikatesy, které mají svůj původ právě z okolí Hinterstoderu a Horních Rakous.
Říká se, že v Rakousku se vyrábí tolik druhů špeku, jako je zde údolí a krajů. Úplně vzdáleno pravdě to určitě není. Vyhlášený špek z Horních Rakous pochází z městečka Grünau ležícím v údolí Almtal. Jedná se o hodně kořeněný, šťavnatý špek z kotlety. Almtalský špek umějí nejlépe v řeznictví Herberta Lankmaiera.
Pokud v některé z restaurací narazíte na linecký dort (případně koláč) určitě neváhejte dlouho. Údajně se říká, že linecký koláč je nejstarším typem koláče na světě. Z pravidla je možné dostat několik variant. Základem je samozřejmě linecké těsto, náplň a tradiční kořeněná mřížka na vrchu. Nejčastěji se podává mandlový, s lískovými oříšky, rybízový nebo povidlový.
V oblasti je také velmi oblíbený jablečný nebo hruškový mošt. V Dolních Rakousech se podle tohoto chutného nápoje nazývá dokonce celá oblast - Mostviertel. Ten správný mošt chutná mírně kysele až natrpkle a obsahuje mírné množství alkoholu. Každému však bude zřejmě vyhovovat něco jiného. Nejznámější jsou mošty z hrušek Speckbirne, Pichlbirne, Dorschbirne nebo Stieglbirne.
Mezi další tradiční pokrmy z Horních Rakous patří pomazánka z bramborové kaše a smetany (Erdäpfelkäs), bramborovo-houbová polévka (něco na způsob bramboračky se zakysanou smetanou - Erdäpfel-Schwammerlsuppe), omáčka z jablečné šťávy s vepřovým masem a bramborem (Mostgeschnetzeltes) nebo brusinkový dort (Gmundner Torte).